Deserowe wino to wino o dużej ilości niesfermentowanego cukru, jakie wytwarza się z gron bogatych w cukier. Odpowiednie wymogi klimatyczne dla uprawy dobrych form winorośli są przede wszystkim w obszarach uprawy winorośli umiejscowionych dookoła Morza Śródziemnego. Nie jest zatem przypadkiem, iż mnóstwo spośród niezwykle popularnych słodkich win wychodzi z krajów śródziemnomorskich, takich jak Włochy, Hiszpania, Francja oraz Portugalia. Wina słodkie dobrze łączą się z potrawami słodkimi.
Deserowe wino
Wino deserowe to półsłodki czy słodki napój przeważnie dawany w trakcie czy po spożyciu deseru. Istotne jest, by zachować równowagę między trunkiem oraz jedzeniem – muszą mieć one podobny poziom słodyczy, i już na pewno deser nie może być słodszy od wina. Czemu? Gdyż jeżeli do słodkiego deseru wypijemy niesłodkie, wytrawne wino, będzie miało ono dla nas kwaśny, gorzki posmak. Taki kontrast sprawi, iż choćby najdoskonalszy napój będzie nieprzyjemny w odbiorze. Wina deserowe własną nazwę zawdzięczają językowi francuskiemu, w jakim Vin de dessert znaczy oczywiście wino konsumowane do deseru.
Słodkie deserowe wino
Wina słodkie to przede wszystkim wina deserowe. Stanowczą większość spośród nich dobrze jest sączyć w otoczeniu zamrożonych owoców. Dobrze łączą się natomiast z lekkimi deserami w ciepłym wydaniu, przy czym natomiast należałoby pamiętać, iż to dosyć słodka kompozycja oraz należałoby ją zwalczyć na przykład trochę bardziej kwaśnym zapachem owoców w deserze. Są natomiast takie wina na tejże półce, jakie szokują własną złożonością. Tam, gdzie grona rosną powoli, w owocach nadbudowują się również pozostałe nuty – wszak nie jedynie cukier odkładany jest w gronach.